Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serusie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 30 g
mleko 3 szklanki
cukier 1 szklanka
ser biały 0.5 kg
cukier wanilinowy 1
jaja 4
aromat waniliowy 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Serusie

Drożdże rozkruszamy, zalewamy 1 szklankę mleka i dodajemy 3 łyżki mąki i 2 łyżkę cukru. Ostawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Po tym czasie wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy mleko i wbijamy 1 jajko. Całość mieszamy, wyrabiając ciasto. Ostawiamy je do podwojenia swojej objętości. W tym czasie miksujemy ser blenderem, dodajemy pozostały cukier, 2 jaja, aromat, budyń i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Blachy smarujemy olejem. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wycinany okrągłe kółeczka w środek nakładamy masę serowa, łączymy przeciwne końce kółeczka zlepiamy je, niektóre możemy robić bez sklejania kładąc tylko farsz serowy na okrągły placuszek ciasta. 1 Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bułeczki. wkładamy do piekarnika na około 30-35min do piekarnika, pieczemy w temp 180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 05.04.2013 15:23
ciekawa nazwa
Jodaj 04.02.2013 10:51
fajne :)
asia92wp 17.11.2012 09:31
ciekawe
Gosia20 04.10.2012 14:58
Świetne te serusie
Sylwia56
Sylwia56 03.08.2012 13:56
fajna nazwa
Kuchareczka2 17.07.2012 10:06
pyszne
cukiereczek 24.06.2012 08:46
smaczne
Pajecznik 07.05.2012 14:06
też myślałam, że to wariacja na temat sera pleśniowego. Super przepis, zwłaszcza dla dzieciaków
pierniczkowo 02.05.2012 09:45
pycha:)
treonina 26.04.2012 15:38
takie to bym zjadła z przyjemnością :-)
GOSIA18 26.04.2012 10:30
również robię ale trochę inaczej
JaPaqc 25.04.2012 18:18
smakowite
mic 24.04.2012 12:46
nom fajne, fajne;]
Betka 24.04.2012 09:58
Są przepyszne;))
Wacław 24.04.2012 08:54
pyszne sniadanko !
Rafał10 23.04.2012 16:20
Wygląda nieźle, nazwa zaskakująca, myślałam że to będzie camembert smażony, a tu taka niespodzianka :)
Kamila/kami007 23.04.2012 12:36
super
Katarzyna54 23.04.2012 09:16
mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak