Sposób przygotowania

Ziemniaki wystudzone i utłuczone , dzielimy jak przy robieniu klusek śląskich na cztery części , wyjmujemy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąki ziemniaczanej , w sytuacji awaryjnej zwykła mąka też się sprawdza ,dodajemy jako i wyrabiamy, dodajemy również przyprawy , przede wszystkim pieprzu nie żałuje. Boczek kroje w paski , przypiekam , tak żeby był lekko zarumieniony i pachnący. Z ciasta formuje prostokąty nadziewam kawałkami boczku lub kabanosów, ewentualnie może być parówka , ale już nie osiągnie się tego aromatu co przy boczku i kabanosach. wkładam do roztrzepanego jajka , obtaczam w bułce i piekę na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Krokieciki podaję zazwyczaj z barszczem czerwonym , smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kekerboom

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    malcik111

    polecam, smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    super;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    fajne
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    fajnie wyglądają;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    ciekawa nazwa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !