Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec Hamrocyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 0,5 kg
cebula 2 szt
kiełbasa swojska 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Słoninkę pokroić w drobną kostkę , polecam to tego celu bardzo ostry nóż , wrzucamy na patelnię i smażymy na kilka razy małymi porcjami,pamiętając o tym by robić to na średnim ogniu aby uniknąć spalenia ,
Krok 1 - Smalec Hamrocyka foto
2
do ostatniej porcji słoniny dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz cebulę również drobno posiekaną , mieszamy aż skwarki i cebulka się lekko zarumienią .
Krok 2 - Smalec Hamrocyka foto
3
Wlewamy natychmiast do wcześniej zesmażonej słoniny , do tego czasu tłuszcz powinien nieco ostygnąć , dzięki czemu unikniemy "dosmażania cebuli na czarno".
Krok 3 - Smalec Hamrocyka foto
4
Zostawiamy do zastygnięcia , najlepiej smakuje oczywiście z domowym chlebkiem.
Krok 4 - Smalec Hamrocyka foto
5
U mnie znika zazwyczaj zanim zdąży porządnie zastygnąć .Smacznego
Krok 5 - Smalec Hamrocyka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 25.04.2012 21:24
rewelacja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak