Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona flądra

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

flądra 1 szt.
cytryny 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka pszenna 4 łyż.
masło 3 łyż.
olej do smażenia 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona flądra

Kroki postępowania

1
Flądrę patroszę, myję ją i dokładnie moczę w wodzie. Po czym skrapiam kawałki sokiem z cytryny i odstawiam na około 10 minut. Dokładnie wycieram rybę papierowym ręcznikiem do sucha. Osuszone kawałki flądry posypuję solą i pieprzem z obu stron. Następnie obtaczam rybę w mące, dokładnie strzepując nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewam roślinny olej, dodaję do niego ok. 2-3 łyżki masła i kładę flądrę na gorący tłuszcz.
Krok 1 - Smażona flądra foto
2
Najpierw smażę rybę 2 minuty na dość dużym ogniu, po czym zmniejszam ogień i dalej smażę aż do uzyskania złotego koloru. Przekładam usmażoną flądrę na papierowy ręcznik aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2 - Smażona flądra foto
3
Rybę podaję z cząstką cytryny i surówką z czerwonej kapusty.
Krok 3 - Smażona flądra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MC_S 18.09.2013 08:30
Wczoraj jadłem , i bardzo dobra. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak