Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 2-3 szt
woda
sól
Farsz:
ziemniaki 2,5 kg
cebula 2 szt
sól
olej do smażenia
twaróg 500 (półtłusty)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Z kilograma mąki odsypuję z pół szklanki do posypania blatu. Z resztą mąki mieszam jajka, dodaję sól i wodę i wyrabiam jednolite ciasto. Ziemniaki gotuję w mundurkach, jak wystygną to obieram. Dodaję twaróg i mielę. Cebule obieram, kroję w kostki i podsmażam na oleju. Dodaję do ziemniaków. Przyprawiam solą i pieprzami i dobrze mieszam. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek. Wykrawam koła-wielkość szklanki. Na środek wkładam farsz i dobrze zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 23.04.2012 07:28
pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak