Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak wg meli

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 700 g
cukier puder 1 szkalnka
jaja 3 szt
margarynę 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżki
kakao 2-3 łyżki
dżem jagodowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak wg meli

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek , ( białka wstawiamy do lodówki) do żółtek wsypujemy mąkę , cukier puder , posiekaną margarynę i proszek do pieczenia . Dobrze zagniatamy ciasto . Gdy będzie już gładkie dzielimy na 3 części , małą , średnią i dużą . Do środkowej dodajemy kakao i dobrze wyrabiamy schładzamy w lodówce, Mały kawałek ciasta wkładamy w folie aluminiową i do zamrażalnika .
Krok 1 - Pleśniak wg meli foto
2
. W tym czasie , smarujemy tortownice margaryną posypujemy bułką tartą i wykładamy największą częścią ciasta (boki tortownicy także ) . Na ciasto w tortownicy wykładamy dżem i dobrze smarujemy po całym cieście .
Krok 2 - Pleśniak wg meli foto
3
Ciemne ciasto ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim dżem .
Krok 3 - Pleśniak wg meli foto
4
Białka ubijamy na sztywno co 1/2 szklanki cukru i wykładamy na ciemne wiórki ciasta . I na koniec posypujemy białym startym ciastem . Zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temp . 180 C .
Krok 4 - Pleśniak wg meli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 30.01.2014 14:16
uwielbiam pleśniaka super ciasto
RenataZ-et 24.01.2014 21:29
super wyszło Ci to ciasto!
Seba 09.11.2013 09:45
smaczne ciasto
Bernadeta1 13.04.2013 00:27
wygląda apetycznie
adam1f 20.12.2012 01:05
dobry
adam1f 20.12.2012 01:05
dobry
adam1f 20.12.2012 01:05
dobry
adam1f 20.12.2012 01:05
dobry
adam1f 20.12.2012 01:05
dobry
adam1f 20.12.2012 01:04
dobry
Wafelek2601 02.11.2012 08:31
Bardzo dobry
Łukasz15 31.10.2012 05:10
Palce lizać
motylwe 22.04.2012 17:32
bardzo lubię,smaczny
misia53 22.04.2012 14:20
bardzo dobre ciasto
Cukiereczek13 22.04.2012 10:21
przepysznie wygląda :)
Anna146 22.04.2012 09:50
super ciacho
Aga20 22.04.2012 09:42
Nigdy nie robiłam pleśniaka, chyba muszę spróbować
teresa18 22.04.2012 08:49
ciekawe z dżemem, ja uwielbiam także z agrestem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak