Sposób przygotowania

Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić z żyłek, przeciąć każdą na m/w połowę wzdłuż i wypłukać ze wszystkich resztek krwi - można także wymoczyć, kilka razy zmieniając wodę aż ta będzie zupełnie przeźroczysta.

Wątróbkę dokładnie osuszyć, usmażyć na suchej patelni (zrobiłam to na teflonowej, bez tłuszczu - nie pryska!) - kawałki muszą być zrumienione ze wszystkich stron i dobrze wysmażone; ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobniutko posiekać. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, przesmażyć do lekkiego zrumienienia na 2 łyżkach oleju. Wątróbkę drobniutko posiekać (można zmielić, ale taka grudkowata konsystencja bardziej mi pasuje), wymieszać z cebulką i dwoma posiekanymi jajami. Doprawić solą, pieprzem i dolać oleju aby całość była bardziej zwarta. Ma mieć wyraźny, pikantny smak. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby stężała i smaki się przegryzły. Podawać przybraną pozostałym jajkiem i posiekanym koperkiem - na grzankach albo z macą.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    no no ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    ciekawe
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jeśli lubicie wątróbkę to zróbcie sobie takie coś bo jest pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mariusz14

    nigdy nie jadłem
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika58

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !