Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg pieczony w folii

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 1 szt/os
czosnek
koperek świeży
sok z cytryny
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony w folii

Kroki postępowania

1
Rybę łuskamy oraz myjemy. Dobrze wysuszamy ręcznikiem papierowym
Krok 1 - Pstrąg pieczony w folii foto
2
Skrapiamy sokiem z cytryny, do środka wkładamy gałązkę koperku i czosnek.
Krok 2 - Pstrąg pieczony w folii foto
3
Folię lekko smarujemy masłem, na które kładziemy naszą rybę. Folię zawijamy w szczelny rękaw. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy około 25min. Ja zawsze piekę do napęcznienia folii+4min;) lub jak dobrze czuć rybkę.
Krok 3 - Pstrąg pieczony w folii foto
4
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Koniecznie skrapiamy cytryną;)
Krok 4 - Pstrąg pieczony w folii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 06.02.2013 11:07
Aga, Henryka nie była i teraz też chyba nie jest Mistrzem Smaku. Co do skrobania pstrąga z łusek zgadzam się z Pyzą - w przypadku tej ryby, nie trzeba tego robić. Jednakże uważam, że przepis jest wart polecenia. Opisany w taki sposób, że nawet laik sobie z nim poradzi.
Aga20 25.01.2013 09:28
W regulaminie Doradcy Smaku jest napisane: "Mistrz Smaku zobowiązany jest do dokonywania oceny w sposób rzetelny" Słowo rzetelny w Słowniku Języka Polskiego jest wytłumaczone następująco: "1. należycie wykonujący swoją pracę, solidnie wypełniający przyjęte na siebie obowiązki; sumienny, solidny, godny zaufania; 2. wykonany w sposób dokładny, należyty; porządny, właściwy, solidny; 3. zgodny z prawdą, nieudawany; prawdziwy, autentyczny" Na przyszłość proszę o ocenianie moich przepisów za ich jakość, a nie znajdywanie błędów językowych. Pozdrawiam:)
Aga20 25.01.2013 09:28
Droga Henryko, uważam iż tymczasowy tytuł, który otrzymałaś, upoważnia Cię do oceniania przepisów innych osób, a nie czepiania się drobnych słów. Użyłam słowo łuskamy bardzo przenośnie, ale masz racje może nie powinnam, gdyż może wprowadzać ono w zakłopotanie. Aczkolwiek nie sądzę, iż jedno słowo zmienia lub decyduje o jakości lub smaku potrawy, którą przyrządziłam. Nie zgadzam się jednak, aby za taki Twój komentarz zostały przyznawane Tobie punkty, gdyż nie podeszłaś do tego merytorycznie.
Henryka2 23.01.2013 17:18
A ja nie zasłużyłam na odpowiedź?!
Aga20 22.01.2013 09:48
Pyza: próbowałam z łuskami, ale niestety póżniej czujesz je na skórce. Ja wolę pozbyć się łusek i jeść całą rybę włącznie ze skórką;)
Henryka2 20.01.2013 18:03
O jej, a co znaczy rybę łuskamy?!
SmacznaPyza 20.01.2013 17:25
podobno pstrąga nie trzeba skrobać z łusek bo pod wpływem temperatury rozpuszczają się, ale nie próbowałam
SmacznaPyza 20.01.2013 17:25
podobno pstrąga nie trzeba skrobać z łusek bo pod wpływem temperatury rozpuszczają się, ale nie próbowałam
Mysiunia 16.12.2012 13:52
świetnie przyrządzona rybka! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak