Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po portugalsku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt.
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
pomidor 4 szt.
oliwki zielone Smak 10 szt.
migdały 12 szt.
oliwa 4 łyż.
wino czerwone wytrawne 1 szkl.
rozmaryn 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po portugalsku

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka myję, osuszam. Kostkę rosołową rozpuszczam w szklance gorącej wody, odstawiam. Cebule obieram i siekam w drobną kosteczkę, czosnek drobno siekam. Piersi z kurczaka oprószam solą, pieprzem oraz rozmarynem. Następnie rumienię na 3 łyżkach oliwy i przekładam do garnka.
Krok 1 - Kurczak po portugalsku foto
2
Na pozostałej oliwie szklę posiekaną cebulę oraz czosnek i dodaję je do mięsa razem z bulionem. Duszę 15 minut. Pomidory oraz migdały parzę gorącą wodą i obieram ze skórki. Pomidory kroję na ćwiartki, migdały w piórka, a oliwki kroję w cienkie plasterki. Dodaję wszystko do kurczaka. Podlewam winem i duszę około 15-20 minut.
Krok 2 - Kurczak po portugalsku foto
3
Po czym wyjmuję mięso, studzę chwilę i kroję w plastry. Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i papryką. Chwilę gotuję bez przykrycia, aż nadmiar płynu wyparuje, a sos zrobi się gęsty. Podaję z ugotowanym ryżem.
Krok 3 - Kurczak po portugalsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 17.09.2012 14:21
apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak