Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z kiełbasą, papryką, serem i pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 duże
jogurt naturalny 300 g
mleko 1/2 szkl.
oliwa 1/3 szkl.
Soda oczyszczona Prymat płaska łyżeczka
mąka tortowa 2 szkl.
kasza manna 3 łyżki
kolendra zielona 2 łyżki
kozieradka mielona 1 łyżeczka
chrzan w proszku 1/2 łyżeczki
kiełbasa chuda 120 g
pieczarki 250 g
papryka czerwona 1 średnia
dymki ze szczypiorkiem 2-3 szt.
czosnek 3-4 ząbki
ser żółty 100 g
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z kiełbasą, papryką, serem i pieczarkami

Pieczarki pokroić w niewielką kostkę, podobnie paprykę, grubo posiekać czosnek, kiełbasę obrać ze skórki i również pokroić w drobną kostkę, żółty ser w plasterkach pokroić w kwadraciki, posiekać szczypiorek.
Na suchej patelni usmażyć pieczarki, a kiedy puszczą sok, odparować do sucha.
Osobno usmazyć paprykę z kiełbasą i czosnkiem - bez oleju.
Odstawić do ostygnięcia.

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki. Osobno zmiksować wszystkie mokre.
Połączyć i wymieszać (niezbyt dokładnie) drewnianą łyżką - nigdy mikserem!
Do masy dodać usmażone skąłdniki oraz ser zółty ze szczypiorkiem - szybko, ale dokładnie przemieszać.
Ciastem napełnić foremki muffinkowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok.170*C na 25 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Z podanych proporcji wychodzi mi 28 babeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 09.11.2012 00:56
pysznie wyglądają,takich nie jadłam jeszcze:)
Habibi 22.04.2012 00:04
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania. *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak