Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
cukier puder 1 szkl.
masło 250 g
jaja 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
Resza skłądników
jabłka 1 kg
cukier waniliowy 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Mąkę przesiewamy, masło siekamy z cukrem pudrem i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i zagniatamy półkruche ciasto. Połowę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i wykładamy je na ciasto. Następnie posypujemy cynamonem. Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy. Ciasto wykładamy na stare jabłka. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 24.05.2012 16:39
pycha
szpindorio 22.05.2012 22:40
ale bym zjadł takie ciasto! nieważne że już prawie 23:00:) pycha!
Mati13 21.04.2012 17:10
wspaniały!
1j1o1l1a1 21.04.2012 12:10
smakowity :)
ziutula
ziutula 21.04.2012 11:59
bardzo lubię z jabłkami ...
zielonamorelka 21.04.2012 11:21
uwielbiam jabłecznik mojej babci.wygląda podobnie jednak ma cienkie ciasto i gruuubą warstwę musu jabłkowego:D mniam
Kekerboom 21.04.2012 11:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak