Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Biszkoptowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuki
cukier 1 1/2 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowania
mąka 3 szklanki
olej 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
mąka 250 g
żółtko jajek 2 sztuka
cukier 100 g
margaryna 100 g
śmietana 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2 szklanka
mąka kukurydziana 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
margaryna 50 g
aromat migdałowy 3 krople
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Biszkoptowe

Przygotowujemy 2 galaretki brzoskwiniowe wedle przepisu na opakowaniu.

Spód ciasta:
250 g mąki
2 żółtka
100 g cukru pudru
100 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy i ugniatamy do czasu, gdy ładnie się połączą. Rozgniatamy na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni do suchego patyczka.
Wystudzony spód smarujemy dwoma słoiczkami dżemu brzoskwiniowego.

Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Z białek ubijamy na sztywno pianę dodajemy do niej cukier, kolejno żółtka po zmiksowaniu całości częściami wsypujemy pozostałe składniki delikatnie je mieszając. Całość przekładamy do blaszki i pieczemy około 40min w temperaturze 190stopni. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masa:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
50 g margaryny
aromat migdałowy (3 krople)
Sposób przygotowania:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy. Studzimy przykrywając folią spożywczą. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy, cały czas miksując – budyń. Pod koniec wlewamy kilka aromat. Ostudzone placki przekładamy masą kremową. Ciasto umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

Na wierzchu placka kładziemy pokrojone na mniejsze części brzoskwinie z puszki. Całość polewamy lekko stężoną galaretką. Całe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 02.03.2014 20:02
Takie ciasto to ja z chęcią zjem
plocia 02.03.2014 20:02
Takie ciasto to ja z chęcią zjem
Monika-twin 16.02.2014 19:32
poezja smaku
jola1508 02.02.2014 19:23
takiego jeszcze nie robiłam
Grazyna0211 16.01.2014 17:08
pyszne ciasto
pawlito 09.01.2014 07:48
same pyszności
IZABELA29 01.01.2014 14:44
tylko jak je poskładać
pati100015 15.12.2013 13:09
Pyszne ciacho
ppaulina 13.12.2013 17:18
pycha ciacho
as28 19.11.2013 08:43
mniam mniam
Aneta2604 18.10.2013 13:58
dużo pracy, ale wygląda fajnie
Klausia 23.09.2013 21:07
podoba mi się :)
rjustysia 16.09.2013 21:57
Zdecydowanie godne polecenia :)
ana1 15.09.2013 07:34
super ciacho
artur7 19.08.2013 20:03
apetyczne ciacho
mela25 31.07.2013 10:20
uwielbiam takie słodkości
Karolcia12 16.07.2013 21:51
dużo pracy wymaga, ale smacznie się zapowiada
as28 15.07.2013 18:14
mniam mniam
JOANNA16 03.06.2013 09:40
super ciacho
Kuchareczka2 02.06.2013 19:39
coś dla mnie
usmiech 30.05.2013 14:13
Bardzo ładnie wygląda
mela25 23.05.2013 20:58
super pyszne
Stenka 15.05.2013 20:32
apetycznie wygląda
Stenka 20.04.2013 08:50
pyszne ciacho
Małgorzata106 19.04.2013 20:46
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak