Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jaja 4 sztuki
mleko 8 łyżki
żółty ser 200 g
pieczarki 200 g
mięso mielone 300
oliwki 10 sztuk
szczypiorek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą,
posolić i gotować ok. 10 -15minut. Przełożyć do miski i odstawić żeby trochę ostygły. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem.
Dodać starty ser. Zalać ziemniaki i dobrze wymieszać. Na dno blaszki (24x35) lub naczynia
żaroodpornego o podobnych wymiarach wyłożyć ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków lub innymi ziołami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Na podpieczone ziemniaki wyłożyć uduszone mięso mielone, pokrojone oliwki i pieczarki. Całość posypać startym serem. Piec jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina50 23.04.2012 13:28
chętnie wprowadzę to danie do swojej kuchni :) pozdrawiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak