Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo (zupa)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa swojska 0,5 kg
cukinia 1 szt
cebula 2 szt
przecier pomidorowy 100 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 szt
papryka czerwona 2 szt
olej do smażenia
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
chilli opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo (zupa)

W moim domu od zawsze je się leczo w formie bardziej płynnej, jak zupa. Wzięło się to stąd, że zawsze mało nam tej "wody" z potrawy, która koncentruje cały smak :)
Kiełbasę i cebulę kroimy na półplasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier i podgrzewamy wszystko razem jeszcze 3 minuty, żeby smak przeszedł, przekładamy do dużego garnka, dodajemy 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie, zalewamy wodą w ilości dwukrotnie przykrywającej zawartość garnka. Dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki cukinię pozbawiona środka z nasionami i 2 papryki czerwone pokrojone w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku, można dodać chilli. Dusić wszystko razem do zmięknięcia składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 02.11.2012 18:48
dobre danie
Justyna Jussstiii 21.04.2012 13:52
super
przemek20008 20.04.2012 19:10
pycha
Karolina92 20.04.2012 17:10
mam nadzieje, ze bedzie smakowala :)
Robert10 20.04.2012 16:52
to coś dla mnie
Rafał10 20.04.2012 16:25
Ale zupkę dzisiaj zrobię :) muszę tylko po paprykę do sklepu skoczyć i biorę się do roboty ! Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak