Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z mięsem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1 szkl.
jajko 1 szt.
mięso drobiowe z rosołu 500 g
cebula 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
rosół 1/4 szkl.
oliwa 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z mięsem

Kroki postępowania

1
Kluski: Ziemniaki przeciskam przez praskę, przekładam do miski i wyrównuję powierzchnię. Wyjmuję 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (uzupełniam miejsce po ziemniakach). Wkładam z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki, dodaję całe jajko i zagniatam ciasto. Farsz: Mięso mielę w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażam na oliwie, dodaję do mięsa, mieszam dokładnie. Doprawiam całość solą, pieprzem i majerankiem. Gdyby farsz był za suchy, dolewam trochę rosołu. Z masy ziemniaczanej formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę spłaszczam na placek. Na środku placków kładę po łyżeczce farszu mięsnego, zlepiam brzegi ciasta i formuję z niego kulkę.
Krok 1 - Kluski śląskie z mięsem foto
2
Gotowe kluski wrzucam partiami na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotuję jeszcze około 3-4 minuty na niewielkim ogniu.
Krok 2 - Kluski śląskie z mięsem foto
3
Podaję na gorąco z cebulką podsmażoną na oliwie.
Krok 3 - Kluski śląskie z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 29.01.2013 20:06
Fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Pietruszka 25.09.2012 18:17
smaczne
Zoso 13.05.2012 22:38
dobrze że jestem ze śląska, super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak