Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Kluski: Ziemniaki przeciskam przez praskę, przekładam do miski i wyrównuję powierzchnię. Wyjmuję 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (uzupełniam miejsce po ziemniakach). Wkładam z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki, dodaję całe jajko i zagniatam ciasto. Farsz: Mięso mielę w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażam na oliwie, dodaję do mięsa, mieszam dokładnie. Doprawiam całość solą, pieprzem i majerankiem. Gdyby farsz był za suchy, dolewam trochę rosołu. Z masy ziemniaczanej formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę spłaszczam na placek. Na środku placków kładę po łyżeczce farszu mięsnego, zlepiam brzegi ciasta i formuję z niego kulkę.


Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    dobrze że jestem ze śląska, super danie
  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !