Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z marchewką i jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 150 g
cebula 1 szt.
marchew 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
jabłka 3 szt.
olej 4 łyż.
bulion drobiowy 2 szkl.
curry 1 łyżecz.
sok z cytryny 1 łyżecz.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyż.
jogurt naturalny 3 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z marchewką i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Ryż opłukać, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Jabłka umyć, pokroić w kostkę, a obraną marchewkę w plasterki.
Krok 1 - Ryż z marchewką i jabłkiem foto
2
Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać marchewkę i curry, wymieszać i poddusić. Dodać jabłka, chwilę dusić. Podlać bulionem, wsypać skórkę z cytryny, oprószyć gałką muszkatołową, wymieszać i przykryć patelnię. Całość dusić na małym ogniu 8-10 min. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 2 - Ryż z marchewką i jabłkiem foto
3
Masę wyłożyć na ryż, polać jogurtem i posypać natką pietruszki.
Krok 3 - Ryż z marchewką i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 30.07.2012 21:21
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak