Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Jeśli mam puszkę słodkiego mleka skondensowanego, to najpierw gotuję ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. Jeśli korzystam z gotowej masy krówkowej, to puszkę z masą krówkową wkładam na kilka minut do gotującej się wody. Ciasto: Z podanych składników zagniatam gładkie ciasto. Dzielę je na pół i piekę 2 placki w formie o wymiarach 35 x 24cm. Spód blachy wykładam papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temp. 180°C. Masa: Większą część mleka gotuję z cukrem. Pozostałe mleko mieszam dokładnie z budyniem, żółtkiem i obiema mąkami. Dodaję do gotującego się mleka szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilkę gotuję, aż budyń zgęstnieje. Pozostawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucieram na puszystą masę, dodaję stopniowo zimny budyń dalej miksując. Orzechy włoskie siekam drobno. Do formy przekładam jeden placek. Rozsmarowuję na nim masę budyniową i przykrywam drugim plackiem.


Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !