Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sól chili wg Jamiego Olivera

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chili czerwone 2 szt.
chili w płatkach
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 (gruboziarnista)

Przepis i sposób przygotowania na: Sól chili wg Jamiego Olivera

Sól morską gruboziarnistą wsypać do malaksera z nożem.
Papryczki chili rozciąć, wydłubać nasionka, a miąższ pokroić w paski lub kostkę.
Do soli dodać pokrojone świeże chili oraz suszone chiliw płatkach.
Zmiksować, aż sól się nieco rozdrobni i zrobi czerwona.
Gotową sól wyjąć na szeroką blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Rozprowadzić równą, niezbyt grubą, warstwą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyschnięcia.
Można również wystawić blaszkę na słońce lub wysuszyć w letnim piekarniku.

Kiedy sól wyschnie i ostygnie - przesypać ją do sloika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kaja35 02.08.2012 07:42
super
Monika63 01.08.2012 08:29
super, muszę wypróbowac:)
Habibi 21.04.2012 06:40
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak