Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos argentyński Chimichurri

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielona pietruszka 1 pęczek
mięta 2-3 gałązki
olej arachidowy 1/3 szkl.
oliwa 1/2 szkl.
czosnek 5-6 ząbków
ocet winny do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
pieprz
limonka
czebula czerwona 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Sos argentyński Chimichurri

Z pietruszki odciąć twarde łodyżki. Z mięty również wykorzystać same listki. Cebulę posiekać i przelać na sitku wrzątkiem - ostudzić.
Do blendera wrzucić obrane ząbki czosnku, cebulę, pietruszkę i miętę - dodać sól, pieprz, troszkę skórki otartej z limonki i wyciśnięty sok. Dolać nieco octu winnego i zmiksować.
Nadal miksując dolewać wolno olej arachidowy i oliwę.
Sos rozprowadzić kilkoma łyżkami wody i przelać do butelki lub słoika - wstawić do lodówki na kilka godzin.

Nadaje się do przechowania w lodówce przez ok. tydzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 21.04.2012 14:04
super
Habibi 21.04.2012 06:40
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak