Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa masa marcepanowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder
mielone migdały
aromat migdałowy
białko

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa masa marcepanowa

Kroki postępowania

1
Proporcje cukru pudru i mielonych migdałów to 1:1. Wsypałam torebkę mielonych migdałów do szklanki, sprawdziłam ilość a następnie wzięłam taką samą objętość cukru pudru. W moim przypadku była to szklanka migdałów i szklanka cukru pudru.
Krok 1 - Domowa masa marcepanowa foto
2
Na 2 szklanki suchych składników przypada jedno małe białko. Jeśli jajko jest duże, to prawdopodobnie będzie trzeba dosypać suchych składników, dlatego lepiej zostawić trochę białka i dodać, gdy uznamy to za konieczne, by masa się lepiła.

Dodaję aromat migdałowy - kilka kropel. Bez niego masa sprawia wrażenie słodkiej pulpy. Aromat nadaje smak i zapach marcepana. Całość mieszam, najpierw łopatką, a potem wyrabiam ręcznie.
Krok 2 - Domowa masa marcepanowa foto
3
Masa marcepanowa nie potrzebuje "odpoczywać" w lodówce, gdyż nie ma w niej masła. Z racji zawartego w niej surowego białka powinna być jednak przechowywana w lodówce. Jest bardzo plastyczna, można z niej wykonywać różnego rodzaju figurki i dekoracje tortowe.

Masę najlepiej barwić za pomocą barwników w żelu. Te w płynie rozrzedzą masę, zaś te w proszku nie rozpuszczą się i nie stworzą jednolitego koloru.
Krok 3 - Domowa masa marcepanowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 15.12.2012 20:45
ten przepis warto znać
Adam/ZUB3R 22.11.2012 10:44
muszę wypróbować
Justyna28 19.04.2012 14:55
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak