Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niemiecki placek z porami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
twaróg 100 g
margaryna 100 g
proszek do pieczenia 1 łyż.
sól 1 łyżecz.
szynka 200 g
por 4 szt.
jajko 4 szt.
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
śmietana 18 proc 3 łyż.
ser gouda 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Niemiecki placek z porami

Kroki postępowania

1
Z mąki, twarogu, margaryny, proszku do pieczenia i soli zagniatam ciasto.
Krok 1 - Niemiecki placek z porami foto
2
Pora kroję w talarki i obgotowuje w lekko osolonym wrzątku (ok. 10 - 15 min).
Krok 2 - Niemiecki placek z porami foto
3
Ciasto podpiekam w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 10- 20 minut. Por wykładam na ciasto. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach, szynkę kroję w drobną kostkę. Jajka roztrzepuję ze śmietaną, dodaję starty ser, szynkę doprawiam do smaku. Wykładam na podpieczone ciasto. Piekę w piekarniku w 200 stopniach ok. 30 minut. Podaję na gorąco.
Krok 3 - Niemiecki placek z porami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 30.07.2012 09:33
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak