Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka smażone z boczusiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 250 g
boczek 30 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka smażone z boczusiem

Kroki postępowania

1
Boczek kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 1 - Kopytka smażone z boczusiem foto
2
Wrzucamy na suchą patelnię, solimy i prażymy na małym ogniu na kilkanaście minut do całkowitego wytopienia tłuszczu. Usmażony boczek przekładamy do miseczki pozostawiając tłuszcz na patelni.
Krok 2 - Kopytka smażone z boczusiem foto
3
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy i dokładnie tłuczemy.
Krok 3 - Kopytka smażone z boczusiem foto
4
Dosypujemy mąkę pszenną. Ugniatamy ciasto przez kilkanaście minut.
Krok 4 - Kopytka smażone z boczusiem foto
5
Ciasto powinno być sprężyste, w razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Krok 5 - Kopytka smażone z boczusiem foto
6
Ugniecione ciasto dzielimy na 2 i formujemy wałek.
Krok 6 - Kopytka smażone z boczusiem foto
7
Następnie zdecydowanym ruchem noża kroimy kopytka długości 2 cm.
Krok 7 - Kopytka smażone z boczusiem foto
8
Tak przygotowane kopytka wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do miękkości kilka minut do miękkości. Ugotowane odcedzam, skrapiam olejem (aby się nie skleiły) i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 8 - Kopytka smażone z boczusiem foto
9
Zimne wrzucam na tłuszcz pozostały na patelni. Na dużym ogniu rumienię pod koniec smażenia dodając boczek. Kopytka podaję prosto z patelni polane boczkiem i tłuszczykiem. Smacznego.
Krok 9 - Kopytka smażone z boczusiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta44 12.08.2012 22:46
slinka cieknie
pacpaw 20.04.2012 23:38
niestety wszystko wciągnięte, ale zawsze możza zrobić na nowo :o)
BernadettaP 20.04.2012 10:49
Ależ bym zjadła porcyjkę ! Może Ci jeszcze trochę zostało ?
aginaa 19.04.2012 20:03
wspaniałe i jakie smaczne
Sroczka 19.04.2012 13:00
Smakowicie się prezentują. Aż chce się trochę zjeść.
Beatris 19.04.2012 12:54
Poproszę porcyjkę. Uwielbiam wszystkie kluski. A jeszcze jak są tak ładnie podane, to prawdziwe niebo w gębie.
irenka 19.04.2012 12:21
pyszniutkie
Izabela/bella81 19.04.2012 10:55
super
Grażyna13 19.04.2012 10:31
Pyszne danie :)
Grażyna13 19.04.2012 10:31
Pyszne danie :)
pioge7 19.04.2012 07:45
mniam, to się nazywa przepis KROK PO KROKU!!!!! Dokładnie opisane i wszystko na zdjęciach, a tak to wiele tylko z 3 zdjęciami i już!!!
Anna146 19.04.2012 00:05
apetycznie wygląda
Ewa6274879 18.04.2012 23:26
"pożywne" :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak