Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo - mleczna babka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polewa mleczna
cytryna
mąka 250g
cukier 250g
jajko 4
proszek do pieczenia łyżeczka
margaryna kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo - mleczna babka

Cytrynę sparzyć, wyszorować. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną do "białości". Do puszystej już masy dodać skórkę z całej cytryny i wycisnąć z niej sok. Ubić pianę z białek (zimnych) z dodatkiem soli i dodać do masy. Delikatnie wmieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (w dobrze rozgrzanym piekarniku), na środkowej półce) ok. 40min. Polewę przygotować w kąpieli wodnej i polać nią babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

max1980 26.04.2012 21:26
jaka śliczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak