Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy wiedźmy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 225 g
jajko 1 szt.
cukier puder 3/4 szkl.
ekstrakt waniliowy 1 łyżecz.
mąka pszenna 2,7 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
sól 1/2 łyżecz.
białko 1 szt.
migdały 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy wiedźmy

Kroki postępowania

1
Migdały zalewam wrzątkiem i po kliku minutach wyjmuje je z wody. Pozbawione skórki migdały dzielę na połówki. W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaje miękkie masło i jajko. Zagniatam jednolite ciasto do chwili, aż utworzy kulę. Ciasto owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę.
Krok 1 - Paluchy wiedźmy foto
2
Po godzinie z ciasta odrywam kawałki ciasta (u mnie każdy kawałek ważył 12 g) i formuje wałeczki, odrobinę chudsze i krótsze od ludzkich palców, bo podczas pieczenia palce spuchną. Wałeczki układam na oprószonej mąką blasze i w miejscu paznokcia umieszczam migdał, posmarowany od spodu białkiem (aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dociskam. Nożem nacinam wałeczek w miejscach, gdzie paluszek się zgina.
Krok 2 - Paluchy wiedźmy foto
3
Piekę ciastka w 200 stopniach 10 minut. Kiedy ciastka przestygną dekoruję je czerwonym lukrem lub dżemem.
Krok 3 - Paluchy wiedźmy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.08.2012 09:01
bardzo realistyczne
rjustysia 06.05.2012 14:59
Wyglądają czadowo!
Elżbieta15 24.04.2012 00:10
hahaha jakie fajne :)
Andysz 19.04.2012 11:42
świetne są!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;D muszę je zrobić!:p
cooleczka 18.04.2012 20:53
świetne :)
ben-ka 18.04.2012 16:34
ale pazury !!!! aż strach jeść:}
suzana 18.04.2012 11:10
urocze:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak