Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choinka drożdżowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
woda 190 g
drożdże 20 g
cukier 2 łyżecz.
sól 1/2 łyżecz.
jajko 1 szt.
masło 1 łyżecz.
kminek Prymat 2 łyżecz.
mak 2 łyżecz.
sezam 2 łyżecz.
słonecznik łuskany 2 łyżecz.
jajko 1 roztrzepane

Przepis i sposób przygotowania na: Choinka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem. Dodaję rozczyn z drożdży do pozostałych składników i mieszam dokładnie. Zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. lekko natłuszczam ciasto olejem i wkładam do miski na 1 godzinę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Choinka drożdżowa foto
2
Po tym czasie dzielę ciasto na 11 części. Formuję równe kulki i układam na papierze do pieczenia na blasze w odstępach 1 cm. Z jedenastej kulki robię wałeczek (będzie to pień choinki). Odstawiam do wyrastania na kolejną godzinę. Smaruję ciasto roztrzepanym jajem. Z kminku, maku, sezamu i nasion słonecznika robię wzory gwiazdek.
Krok 2 - Choinka drożdżowa foto
3
Wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut (aż będą rumiane).
Krok 3 - Choinka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak