Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cordon bleu

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
szynka 4 plastry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
mąka pszenna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
jajko 1 sztuka
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
ser gouda 4 plastry
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Cordon bleu

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka myje i osuszam. Przekrawam w poprzek tak, żeby wyszły cztery kotlety. Rozbijam mięso na cienkie plastry, solę, posypuję pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na każdym rozbitym płacie kładę plaster żółtego sera i szynkę.
Krok 1 - Cordon bleu foto
2
Kotlety składam na pół i odstawiam do lodówki na minimum godzinę lub na całą noc. Na patelni rozgrzewam olej. Kotlety panieruje delikatnie w mące, następnie maczam w roztrzepanym jajku i na koniec znowu w tartej bułce.
Krok 2 - Cordon bleu foto
3
Kładę na rozgrzany olej i smażę na małym ogniu na złoto z obu stron. Podaje gorące.
Krok 3 - Cordon bleu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak