Sposób przygotowania

Krok 1 / 6

PONADTO:
żółtko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    owocówka

    super wyszła
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    mistrzostwo !!!!!
  • 0
    img_0407
    Opublikowano

    Katarzyna87

    pychotka
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    anemonek nasz radosny, poczuł świeży zapach wiosny i ulepił nam kwiatuszka , który pędzi wprost do brzuszka. Bo to chałka moi mili więc nie traccie ani chwili , chodzcie tutaj jej spróbować i na widok jej radować.
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Misiu rozbroiłaś mnie tym rymowanym komentarzem. Wspaniale jest przeczytać taką recenzję swojej pracy. Dziękuję Ci bardzo.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    oj smak dzieciństwa
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Ta wyszła Ci jeszcze piękniej niż poprzednia.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Beatris dziękuję, mam tylko nadzieję, że to wynik nabierania wprawy w robieniu chałek, a nie zwykły fuks.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ale robisz smaka
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    uwielbiam ją ale juz dawno nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ale kusząco wygląda!!!
  • 1
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    cudeńko!!!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    taka wypieczona i apeytczna ta Twoja chałka super
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    GRAZYNA, jak wyrośnięte ciasto posmarujesz roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka zawsze będzie takie rumiane i błyszczące.
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    uwielbiam takie swojskie pieczywko:)
  • 3
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    wygląda znakomicie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    piękna Ci wyszła !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    wyszła rewelacyjnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    pyszności :)
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    chałka pierwsza klasa !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    przepiękna chałeczka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wyszła wspaniale

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !