Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Przygotowujemy zakwas na żur:Płatki i otręby dobrze miksujemy. Zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrany ząbek czosnku, mieszamy. Na dnie słoiczka układamy skórkę chleba, wlewamy zakwas. Przykrywamy gazą i trzymamy przez około tydzień w temperaturze pokojowej- w tym czasie średnio 1-2 razy dziennie zakwas mieszamy. Po tym czasie- o ile zakwas jest już odpowiednio kwaśny, możemy go przetrzymywać w lodówce. Przygotowujemy żur: Kiełbasę zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty, zagotowujemy pod przykryciem.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    owocówka

    je się go oczami
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja wczoraj robiłem żurek, ale niestety na torebce :/
  • 0
    original
    Opublikowano

    Janek

    uwielbiam:D
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    taki żurek jest znakomity!
  • 0
    original
    Opublikowano

    babeczka007

    pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania84

    wspanialy a do tego jecsez tak podany - mniammm
  • 0
    363
    Opublikowano

    Kejti

    Wspaniale wygląda :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !