Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza czekoladowa babka na świecie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 szt
jogurt naturalny 1,5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1/2 szklanki
Polewa:
mleko 80 ml
czekolada 100 g
masło 25 g
cukier 25 g
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza czekoladowa babka na świecie

Mikserem ucieramy masło do białości. Ciągle miksując dodajemy do masła cukier. Następnie do masy dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy ze sobą. Do masy maślanej dodajemy na zmianę - łyżkę jogurtu i łyżkę mąki, aż składniki te się skończą, oczywiście nadal miksując na małych obrotach. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy około 60 minut w temperaturze 150 stopni. Warto sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy chwilę w foremce, aż trochę przestygnie, następnie wykładamy je na talerz. Zagotowujemy mleko, dodajemy do niego połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy, po czym dodajemy cukier i masło.Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę i pozostawiamy ją,do zastygnięcia

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcinkemp 04.01.2013 17:11
ciekawy przepis
iziona 18.04.2012 07:47
Super jest ta babeczka :)
monika1968 17.04.2012 21:13
Wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak