Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort "Opity Izydor"

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
miekkie maśło lub margaryna 15 dag
cukier 15 dag
mąka 5 dag
kakao 2 łyżki
MASA ORZECHOWA:
rum 250 ml
miękkie masło 25 dag
wódka 50 ml
kako 2 łyżki
czekolada mleczna 15 dag
cukier 15 dag
Polewa:
masło 1 łyżeczka
mleko kilka łyżek
dżem kilka łyżek
czekolada gorzka 15 dag
orzechy włoskie 10 mielone
orzechy włoskie 40 mielone
wódka 200 ml
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort "Opity Izydor"

Kroki postępowania

1
Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz, umieszczonego przed laty w "Rzeczypospolitej".

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło lub margarynę koniecznie o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtka cały czas ucierając. Następnie po kolei kakao, mąkę przesianą razem z sodą i orzechy. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie ją wmieszać. Wylać do tortownicy średnicy ok. 26 cm. z natłuszczonym i wysypanym bułką tartą samym spodem. Piec w temp. 180˚C przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika i szybko odciąć ciasto od brzegów tortownicy, po czym wyłożyć boki paskami pergaminu - nic nie przejdzie smakiem i zapachem blaszki. Gorące posmarować dżemem (tu wiśniowy). Ciasto może być troszeczkę wybulone na środku, ale opadnie i się wyrówna. Wystudzić.
Krok 1 - Tort "Opity Izydor" foto
2
Masa orzechowa:
Orzechy (mielę w rozdrabniaczu) przesypać do dużej miski i zalać alkoholem. Uwaga! Wlać cały rum, a wódkę wlewać porcjami. Zależy od suchości orzechów, ile alkoholu przyjmą. Masa ma być jednolita, w miarę zwarta, ale nie powinna być płynna.
Krok 2 - Tort "Opity Izydor" foto
3
Orzechy rozłożyć na cieście z dżemem. Raz mi się zdarzyło, że alkoholu zabrały równe 500 ml, ale z reguły jest to mniej niż 400 ml. Resztę wódki wykorzystać do masy czekoladowej, a jeśli coś zostanie - do zupełnie innych celów.
Krok 3 - Tort "Opity Izydor" foto
4
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę. Zdjąć z ognia. Musi to być czekolada dobrej jakości, która po rozpuszczeniu się nie będzie tworzyła paskudnej mazi… tylko lśniącą, gęstą, płynną czekoladę. Odłożyć. Kakao wymieszać z wódką na gładką papkę bez grudek. Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej, aż do chwili, gdy staną się gęste, pulchne, ciągnące… Czyli wyjdzie piękna, puszysta masa. Gdy przejedzie się na powierzchni łyżką lub szpatułką, powinna zostać wyraźna rysa, która nie zleje się od razu. Ostudzić.
Krok 4 - Tort "Opity Izydor" foto
5
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć dokładnie z kakao na krem, dodać przestudzoną, ale dalej płynną czekoladę, ucierać dalej, aż do znudzenia… Nie trwa to aż tak długo ;)). Następnie dodawać po łyżce przestudzoną masę jajeczną, za każdym razem ucierając na puch.
Krok 5 - Tort "Opity Izydor" foto
6
Gotowy krem wylać na masę orzechową, wyrównać i… wsadzić do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 6 - Tort "Opity Izydor" foto
7
Polewa:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Zdjąć z ognia i dolewać łyżkami mleko, za każdym razem rozcierając trzepaczką na gładki krem. Na początku masa zrobi się brzydka i twarda, ale się nie załamujemy - po dodaniu kolejnej porcji mleka powstanie śliczna czekolada. Mleka dodać tyle, aby polewa była w miarę gęsta, ale dała się rozsmarować. Czyli… nie wiem ile. Nigdy nie liczyłam łyżek, bo z tym różnie bywa. Całość wylać na tort i rozprowadzić czym się da – szerokim nożem lub szpatułką na gładko, można i łyżką, i gdy zaczyna tężeć robić nią maziaki. Odstawić do zastygnięcia, nie patrząc na mój bałagan.
Krok 7 - Tort "Opity Izydor" foto
8
Ozdobić można według własnego uznania. U mnie bywa różnie - ten jest najuboższy, ale to z braku czasu. Widoczna pod pergaminem na spodzie wykałaczka (takich było znacznie więcej) chroni ciasto przed obijaniem się o boki pojemnika podczas transportu.
Krok 8 - Tort "Opity Izydor" foto
9
Ozdoba:
5 dag resztek czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać - jak w przypadku polewy - mleko, dodając je po łyżce i systematycznie mieszając. Z kawałka folii aluminiowej zrobić 2-3 tutki (do jednej się nie zmieści całość, ale może za małe tutki zrobiłam - takie są jednak poręczniejsze), napełnić jedną czekoladą, zawinąć, odciąć końcówkę i wycisnąć na powierzchni co nam się podoba. Zamiast ".. lat", czy "Dla Bodzia" zrobiłam krateczkę. Przyjechał Bodzio i zabrał. Nas przy okazji... :).
Krok 9 - Tort "Opity Izydor" foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 03.11.2016 09:07
na pewno pyszny ;)
Grazyna0211 20.03.2016 14:12
smaczny tort
Konczi 20.12.2015 21:58
Pysznie :) porywam ;)
dollce 20.08.2015 23:42
Super propozycja
Ada-Gaba 05.06.2015 22:03
pycha deserek
kasia.s 12.01.2015 13:52
Dodany do ulubionych:) pycha:)
as28 22.12.2014 20:52
rewelacja ;)
ben-ka 10.12.2014 08:49
Z chęcią bym spróbowała.
Granita 20.05.2013 14:09
nazwa obłędna:)
rjustysia 23.08.2012 11:30
Troszkę pracy jest, ale sądząc po zdjęciach - warto!
cooleczka 17.04.2012 23:05
wyborny
sylwia / sytofala 17.04.2012 21:39
piękny :)
caralajna 17.04.2012 20:52
fajna nazwa
Cukiereczek13 17.04.2012 18:56
wspaniały :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak