Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek zebra

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
woda 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej 1 szklanka
margaryna do wysmarowania tortownicy

Porada

Przez pierwsze 20 minut ciasto lepiej piec w niższej temperaturze np. 160ºC.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek zebra

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i zmiksować. Gdy piana będzie już lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z olejem i wodą, mieszając łyżką po każdym dodaniu. 

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na  sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać), najlepiej robić to dużą łyżką np. chochelką.

Piec około godziny (po tym czasie sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak