Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do mięs z węgierek

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 kg
cukier 25 dag
Cynamon mielony Prymat do smaku
chili Prymat do smaku
imbir starty 2 łyżki
sól 2 łyżki
ząbki czosnku 4 szt
ocet 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do mięs z węgierek

Śliwki umyć, wydrylować. Wsypać do rondla o grubym dnie. Wlać kilka łyżek wody. Zagotować. Ząbki czosnku posiekać, dodać do śliwek razem z imbirem, mielonym cynamonem i chili do smaku. Smażyć dalej na wolnym ogniu, często mieszając.
Po 3 godzinach dodać ocet, sól i cukier. Wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze na godzinę. Wystudzić.Zimny sos lekko zmiksować, włożyć do słoiczków i pasteryzować 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak