Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

frytki z warzywami i mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięsomielone wieprzowe 300 gram
jajko 1 sztuka
czosnek 1 sztuka
majeranek 0.5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
olej do smażenia 3 szklanki
bułka 1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: frytki z warzywami i mięsem

Przygotowanie mięsa:
Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, czosnkiem, jajkiem i przyprawami, następnie formujemy kulki z mięsa, lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotobrązowego odcienia.
Kotlety możemy podać z frytkami i warzywami na patelni.

Warzywa na patelni, skład:
4 marchewki
1 cebula
3 duże ziemniaki
pół puszki kukurydzy
łyżeczka wegety, pieprzu, ziół prowansalskich oraz bazyli.
2 łyżki oleju

Marchewkę oskrobać, pokroić w talarki, cebulkę obrać pokroić. Obranego ziemniaka także pokroić w miarę na cienkie plastry, żeby się odpowiednio dopiekły. Na patelnię wlać olej, wrzucić marchewkę i cebulkę, obsmażyć 5 min. Potem dodać pokrojonego w plastry ziemniaka,wedetę, zioła prowansalskie, bazylię i dusić pod przykryciem 20 min. Gdy wszystko już jest miękkie dodajemy pieprz.


500 g zakupionych mrożonych frytek wrzucamy na rozgrzany olej , smażymy około 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.05.2012 13:29
Sycące jedzenie.
Patrycja35 17.04.2012 13:10
kocham frytki
anulka69 17.04.2012 13:08
pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak