Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe oponki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
twaróg 50 dag
spirytus 1 kieliszek
jajko 2
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczek
śmietana 12% 120 ml
cukier puder 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe oponki

Twarogu nie trzeba mielić, dodajemy do niego mąkę oraz wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zagnitamy ciasto. Kiedy ma gładką konsystencję to je wałkujemy (nie bardzo cienko) i wykrawamy krążki, duże - szklanką, małe - kieliszkiem. W garnku nagrzewamy sporą ilość oleju (ok 10 cm wysokości0 i smazymy po obu stronach oponki na rumiany kolor. Kiedy wystygną posypujemy je cukrem pudrem i gotowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 07.01.2013 13:38
wyśmienite! Chyba będzie trzeba w końcu zrobić :D
Anna169Hosz 27.07.2012 17:00
Smaczne.
Kuchareczka2 12.06.2012 09:14
bardzo lubię
caroline1983 18.04.2012 21:58
pyszne
BernadettaP 18.04.2012 10:05
Dawno ich nie jadłam, a bardzo lubię i koniecznie muszę zrobić ! A może zostało Ci kilka :) ?
anja3107 17.04.2012 12:16
uwielbiam oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak