Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewica w cieście zamknięta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
soczewica 2.5 szklanki
woda 450 ml
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
cebula 3

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica w cieście zamknięta

Ciasto: mąka, jajko i wodę łączymy razem zagniatając ciasto.
Farsz: Soczewicę odgotowujemy, przekręcamy przez maszynkę na drobnych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przysmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy do soczewicy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy niewielkie kółka w które nakładamy farsz i dokładnie je sklejamy. Do garnka wlewamy wodę, lekko ją solimy i wlewamy 2 łyżki oleju, Gdy woda będzie się gotowała wrzucamy pierogi. Jeśli znajd a się na wierzchu będzie to oznaczało, że już są gotowe i wyjmujemy je na tacę. Świetnie smakują z rozpuszczonym masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 20.03.2013 20:47
Jeszcze nie jadłam takich pierożków, bardzo chętnie przygotuję :)
wlicka 18.03.2013 13:22
smaczne, mniam!
agnieszkalider 17.10.2012 12:17
super pomysł
EWI 25.05.2012 09:02
super
caralajna 28.04.2012 22:07
ciekawe..
caralajna 28.04.2012 22:07
ciekawe..
Emiliozo 26.04.2012 07:29
fajne danie
Margo1 19.04.2012 07:04
lubię
Katarzyna59 17.04.2012 16:06
pyszne
Amellia 17.04.2012 15:51
też takie robię :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak