Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po egipsku

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola biała 300 g
papryka czerwona 2 szt.
cebula 2 szt.
olej 2 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
curry 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po egipsku

Kroki postępowania

1
Fasolę przebieram, płuczę, zalewam zimną wodą, doprowadzam do zagotowania i pozostawiam na 2 godziny. Następnie gotuję fasolkę w tej samej wodzie. Paprykę oczyszczam z nasion, płuczę i kroję w cienkie paseczki, dodaję do posiekanej cebulki i podsmażam na oleju.
Krok 1 - Fasolka po egipsku foto
2
Dodaję zeszkloną cebulkę z uduszoną papryką do ugotowanej fasoli razem z przyprawami, odparowuję pozostałą wodę.
Krok 2 - Fasolka po egipsku foto
3
Od razu podaję na gorąco z kromką chleba. Zamiast suchej fasoli można użyć gotowej fasoli z puszki, nie gotujemy jej już, dodajemy pod koniec.
Krok 3 - Fasolka po egipsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 10.08.2012 19:17
pycha
Fiffi 12.05.2012 21:52
takiej jeszcze nie jadłam
agnieszka214 20.04.2012 14:13
fajny pomysł
safcia 17.04.2012 13:08
Dzięki za pomysł na obiad w środę bo już brak mi pomysłow a fasolki dawno nie było na moim stole.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak