Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka pieski

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
żółtko jajek 4 szt.
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżecz.
cukier 1/3 szkl.
kakao 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka pieski

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam z proszkiem do miski, dodaję żółtka, posiekane masło i cukier. Zagniatam na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielę na pól, do jednej części dodaję kakao.
Krok 1 - Ciastka pieski foto
2
Jasny piesek: Ciasto rozwałkowuje, wycinam za pomocą literatki okręgi, lepię z każdego kulkę (robię pyszczek pieska). Z ciemnej masy ciasta robię uszka, nosek i oczka. Ciemnego pieska robimy tak samo jak jasnego tylko odwrotnie.
Krok 2 - Ciastka pieski foto
3
Ciastka układam na blasze wysypanej mąką i piekę ok. 15-20 minut w 180*C.
Krok 3 - Ciastka pieski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 17.04.2012 13:05
ale słodziaki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak