Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Rodzynki i żurawinę- razem około 1/2 szklanki parzymy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. 2/3 szklanki mąki zalewamy wrzącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek, studzimy. Dodajemy pokruszone drożdże i znowu zagniatamy, odstawiamy na 40 minut. Margarynę lub masło rozpuszczamy, studzimy. Do żółtek dodajemy cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i dokładnie ubijamy. Dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Dokładamy przygotowany wcześniej rozczyn i zagniatamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wlewamy wystudzoną margarynę, wsypujemy sparzone rodzynki, żurawinę i połowę skórki z pomarańczy i znowu zagniatamy.


Komentarze

  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Ślicznie wyszła i jak moc składników.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwona56

    rzeczywiście super
  • 1
    original
    Opublikowano

    wiola333

    ładna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !