Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek 3 kg
sól 3 łyżki
czosnek 6 ząbków
chrzan 1 sztuk
koper świeży 1 sztuk
chleb 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni. Na wierzch można dodać kromkę chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 13.05.2012 06:55
uwielbiam takie ogóreczki
joanna43 17.04.2012 08:46
Chleb jest po to, żeby zakisił. Dodaję go też do zakwasu na barszcz czerwony.
treonina 17.04.2012 08:09
też takie lubię :-) nie wiedziałam że na górę kładzie się chleb
iziona 17.04.2012 07:25
Ale za mną takie chodzą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak