Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni. Na wierzch można dodać kromkę chleba.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Ale za mną takie chodzą :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    też takie lubię :-) nie wiedziałam że na górę kładzie się chleb
  • 0
    original
    Opublikowano

    joanna43

    Chleb jest po to, żeby zakisił. Dodaję go też do zakwasu na barszcz czerwony.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    uwielbiam takie ogóreczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !