Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mleko ryżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 4 miarki
cukier brązowy 1 łyżeczka
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: mleko ryżowe

Kroki postępowania

1
ryż, najlepiej ekologiczny, gotujemy do miękkości i odmierzamy 1 porcję ( szklanka lub filiżanka)
Krok 1 - mleko ryżowe foto
2
zalewamy ryż 3-4 porcjami przegotowanej wody ( w zależności jak gęste mleko chcemy otrzymać )
Krok 2 - mleko ryżowe foto
3
miksujemy je z cukrem brązowym lub jakimś innym dodatkiem smakowym :) przecedzamy przez gazę , możemy je przechowywać około 48 godz
Krok 3 - mleko ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 15.12.2012 19:40
o proszę, co za odkrycie
Adamorek 21.04.2012 19:12
ciekawe mleko
Sroczka 16.04.2012 20:54
Ciekawy przepis. Jeszcze nigdy takiego nie piłam. Nie wiedziałam nawet, że z ryżu można zrobić mleko.
caralajna 16.04.2012 20:52
muszę wypróbować :)
ziutula
ziutula 16.04.2012 20:51
dla mnie nowość...
sylwia / sytofala 16.04.2012 18:04
to mleko ma najbardziej neutralny smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak