Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z polewą krówkową.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Kasia 1/2 kostki
mąka pszenna 250 gram
cukier 120 gram
żółtko jajek 5 sztuk
drożdże 40 gram
mleko 1/2 szklanki
migdały 120 gram
rodzynki 30 gram
skórka z pomarańczy lub limonki 30 gram
krówki 10 sztuk
mleko 1/2 szklanki
kolorowa posylka 1/2 szklanki
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z polewą krówkową.

Kroki postępowania

1
Mak przesiać, połowę dodać do miski. Mleko zagotować, dodać do połowy odsypanej mąki i szybko wymieszać na papkę. Drożdże z łyżką cukru rozetrzeć, dodać kilka łyżek mleka i dodać do przestudzonej mąki z mlekiem.
Krok 1 - Babka drożdżowa z polewą krówkową. foto
2
Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Babka drożdżowa z polewą krówkową. foto
3
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zemleć w maszynce. Rodzynki przebrać i posypać odrobiną mąki. Kasię stopić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z pozostałą mąką, zmielonymi migdałami, dodać masę z żółtek i po trochu wlewać wystudzoną Kasię. Na końcu dodać rodzynki, kandyzowane owoce oraz kieliszek alkoholu. Ciasto powinno odstawać od ręki. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3 - Babka drożdżowa z polewą krówkową. foto
4
Formę na babkę wysmarować Kasią, posypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Krok 4 - Babka drożdżowa z polewą krówkową. foto
5
Z podanych składników wychodzą dwie średnie babki.
Krok 5 - Babka drożdżowa z polewą krówkową. foto
6
Babka powinna pozostać w formie do ostygnięcia.

POLEWA kremówkę podgrzać, dodać pokrojone krówki, doprowadzić do wrzenia.
Polewę przestudzić, powinna mieć gęsta konsystencję.
Polać nią babkę i udekorować posypkami.
Krok 6 - Babka drożdżowa z polewą krówkową. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 16.12.2012 16:38
bardzo ładna babeczka :)
Ada-Gaba 20.05.2012 08:43
extra
marzenciak1985 11.05.2012 16:02
mniam
bgs1984 11.05.2012 15:48
mniam
Betka 10.05.2012 21:00
super;)
suzana 16.04.2012 15:53
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak