Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z lejkowców dętych

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

lejkowiec dęty 1 kg
woda do gotowania
sól 2 łyżki
mąka 1 kg
olej 2 łyżki
sól 1 łyżka
woda 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z lejkowców dętych

Farsz
Lejkowiec dęty 1 kg
woda -do gotowania kominków
msól-2 łyżki
Grzyby lejkowce dętę są grzybami, ktore wyglądają troche jak "komin". Należy je dokladnie opłukać, często są na nich liście badz inne rzeczy pochodzace z lasu. Odcinamy końcówkę korzenia. Wrzucamy je go garnka i zalewamy woda, do tego momentu,aż zostaną w pełni zakryte. Dodajemy 2 łyżki soli. Grzyby gotujemy tak około 40-50 minut, na śrendio ogniu, nie na dużym. Ugotowane grzybki odcedzamy dokaldnie z wody. Takie grzybki pzrekręcone przez maszynkę sa świetne do pierogów, krokietów, nalesników , do obiadu itp.
Oczywiscie grzyby zbierane osobiście. NEch tylko powroci sezon.

Ja teraz je akurat miałem zamrożone.

Ciasto:
1 kg mąka,
2 łyżki olej,
1 łyżka Sól,
1,5 szklanki woda,



Wszytskie składniki na ciasto , które zostały wymienione w przepisie ( woda, olej, sól-1 łyzeczka, mąka, ) łączmymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na cześci i każdą z nich kolejno za pomoca wałka rozwałkowujemy. Za pomoca kubka, szklanki jak kto woli wycinamy kółka, Do każdego wykaldamy porcję grzybów.

boki ciasta łaczymy, nie powinny byc rozklejone ponieważ podczas gotowania pieróg może się rozwalić.
Gotujemy w osolonej wrzacej wodzie, az same wyplyna na wierzch


Śmietny, niepowtarzalny smak. Polecam. JAk tylko przyjdzie sezon idziemy na zbieranie grzybków;)

Koszt tanie- gdyz ja sam zbierałem grzybki hehe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 15.03.2013 12:12
nie znam tych grzybów ale już sprawdziłam na necie jak wyglądają, bo pierożki z grzybami to ja uwielbiam :)
TEtalicha 02.03.2013 20:18
to dopiero rarytasik pyszny
Malinka 29.11.2012 10:27
Nazwa grzyba jest powalająca:) ale pierogami chętnie bym się poczęstowała!
Anna138 16.11.2012 22:58
fajny przepis
Papryczka 30.06.2012 23:25
fajne ale nie znam tych grzybków
Kaja35 20.05.2012 08:26
super
rjustysia 30.04.2012 22:18
Żałuję, że nie znam się tak dobrze na grzybach ;/ sama bym chyba nie zebrała takich, a bardzo lubię grzyby.
Angelika10 20.04.2012 08:03
ciekawe danie
stokrotka 16.04.2012 15:43
fajny przepis
mic 16.04.2012 15:11
i szybko się zbiera, bo rosną grupowo,ze tak powiem
mic 16.04.2012 15:10
Halino zajrzyj tutaj, jest link i zobaczysz jak wygląda. Moze nie do końca efektownie, lecz pyszny jest. http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=364
halina17 16.04.2012 14:39
smaczne pierogi - nie mam pojęcia co to za grzyby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak