Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowo-wiśniowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
cukier 1/2 kubka
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
sól szczypta
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 1/2 kubka
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/3 kubka
wiśnie bez pestek 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowo-wiśniowy

Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka – mieszamy mikserem. Do tej mikstury dodajemy przesiane składniki i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy
24 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 35 minut (do suchego patyczka).
Na soku z wiśni gotujemy budyń, dodajemy wiśnie i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na spód wylewamy masę wiśniową i przykrywamy drugim spodem. Całość oblepiamy bitą śmietaną i dowolnie ozdabiamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 06.07.2012 20:55
aż się ośliniłam :P
Gosia20 04.06.2012 11:47
mmm pycha ;)
romanrafal
romanrafal 01.06.2012 12:37
Rewelacja,cudeńko.
joanna43 17.04.2012 08:47
Dzięki
parysek10 16.04.2012 15:48
Apetyczny.
halina17 16.04.2012 14:50
smaczny torcik
przemek20008 16.04.2012 13:27
pycha
Patrycja35 16.04.2012 12:56
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak