Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec z kremem i galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny 1 szt.
galaretka truskawkowa 1 szt.
mleko 4 szkl.
mąka pszenna 6 łyż.
cukier 8 łyż.
cukier puder 3 łyż.
masło 250 g
budyń śmietankowy 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z kremem i galaretką

Krem budyniowy: odlać 1 szklankę mleka, wsypać do tego budyń i mąkę - dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na tak gotujące się mleko wlać mieszankę mleczno-budyniową, cały czas mieszając. Trzymać na gazie aż masa znacznie zgęstnieje (cały czas mieszać, aby uniknąć przypalenia). Do letniego, prawie zimnego budyniu wrzucać po kawałku masła i miksować dokładnie do połączenia składników. W trakcie miksowania można dodać dodatkowo 3 łyżki cukru pudru. Miksować dość długo, aby składniki się połączyły i powstał puszysty, aksamitny krem.
Ostudzone ciasto czekoladowe przeciąć na trzy blaty. Przełożyć kremem budyniowym. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak