Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szachownica

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 25 dag
jaja 4 szt
woda 8 łyżek
kakao 4 łyżeczki
budyń waniliowy szt
masło kostka
mleko 1.5 szkl
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: szachownica

Kroki postępowania

1
oddziel żółtka od białek,żółtka utrzyj z cukrem,olejem i wodą.Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek.Podziel ciasto na 2 części do jednej dodaj kakao.Upiecz placki w temp 170-30 min.
Krok 1 - szachownica foto
2
Na mleku ugotuj budyń.Masło utrzyj z cukrem,dodaj ostudzony budyń.Wszystko wymieszaj i przełóż odrobiną masy placki.
Krok 2 - szachownica foto
3
przekrój ciasto na pół,posmaruj masą i jedną połówkę przykryj drugą.
Krok 3 - szachownica foto
4
krój ciasto w 4 cm paski i sklejaj naprzemiennie masą.
Krok 4 - szachownica foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 16.04.2012 16:50
bardzo apetyczne
dwa pokoje z kuchnią 16.04.2012 11:01
bardzo ładny efekt końcowy :)
Katarzyna87 16.04.2012 10:31
super efekt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak