Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koszerny rosół z fasolą :

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

0,75 kg wołowiny chudej ( rostbef ),0,75 kg wołowiny rosołowej ( nie za tłustej )
1 szklanka ugotowanych ziaren fasoli białej ( ja idę na skróty i używam fasoli w zalewie w puszce )
ziele angielskie 4 szt.
cebula 1 szt.
por 1/2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
jajko ugotowane na twardo 2 szt. (na farfelki)
marchew 3 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Koszerny rosół z fasolą :

Namoczyć wieczorem fasolę .Rano ugotować do miękkości i odcedzić.
Oba mięsa , obrane warzywa , przyprawy zalać 7 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 godziny na małym ogniu ( rosół ma lekko ,, pyrkać ").Doprawić rosół do smaku .
Osobno ugotować w osolonym wrzątku Farfelki. Odcedzić.
Wyjąć miękkie mięso i warzywa z zupy .Rostbef Pokroić w grube kawałki i włożyć do rosołu razem z podzieloną na kawałki marchewką , pietruszką i selerem ( po kawałku na porcję ) .Wołowinę rosołową obrać od kości i użyć razem z resztą odsączonych warzyw na pierogi, krokiety, naleśniki, pulpety itp - ja robię z samej wołowiny pierożki Kreplach i podaję w rosole jeśli mi trochę zostanie - coś tak jak kołduny ).
Podawać wkładając na talerz mięso, warzywa, porcję podgrzanej fasoli i Farfelek. Zalewać gorącym rosołem i posypać pokrojoną natką pietruszki.
W odstępstwie od oryginału ja dodaję do gotowania na tą porcję 2 kostki rosołowe wołowe - po prostu traktuję je jako przyprawę do zup ( vegetę , jarzynkę czy co tam kto używa ) .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 09.04.2012 23:11
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak