Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe kotlety mielone

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
marchew 1
cebula 1
żółtko gesie 1
Kucharek przyprawa uniwersalna
pieprz
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat
smalec
chleb czerstwy 5 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe kotlety mielone

Kroki postępowania

1
Chleb zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5-10 minut, aby dobrze namókł. Do garnka przekładamy mięso i wbijamy jajka, obieramy warzywa.
Krok 1 - Marchewkowe kotlety mielone foto
2
Marchewkę ścieramy na najgrubszych oczkach (jeśli jest mała to dajemy 2), natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Marchewkowe kotlety mielone foto
3
Warzywa oraz odciśnięty chleb dodajemy do mięsa, dodajemy do smaku sól, pieprz oraz nieco jarzynki – wyrabiamy.
Krok 3 - Marchewkowe kotlety mielone foto
4
Formujemy zgrabne podłużne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Do brytfanki wkładamy ok. 3 łyżki smalcu i układamy ściśle obok siebie kotleciki. Kotlety pieczemy w temp. 180* przez ok. 50 minut, co 15-20 minut obracamy na drugą stronę.
Krok 4 - Marchewkowe kotlety mielone foto
5
Po upieczeniu wyjmujemy kotlety i podajemy do obiadu.
Krok 5 - Marchewkowe kotlety mielone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.08.2013 11:38
Fajne te kotleciki,takie kolorowe.....
Cranberry 23.05.2013 08:07
ciekawy pomysł :)
Mysiunia 25.02.2013 07:12
Fakt - ciężko dostać gęsie jajko, chyba jedynie od znajomych ze wsi :) U mnie mamy hodowlę gęsi i codziennie mamy ok. 220-250 sztuk gęsich jaj :) Wiadomo, że się je oddaje do zakładu, ale jeśli gdzieś napęknie skorupka lub zdarzy się podwójne giga jajo to trzeba coś z nich zrobić :) Bardzo dużo rozdaje się rodzinie i znajomym :) Jeśli chodzi o przeliczenie na kurze to 1 żółtko gęsi to 2 żółtka kurze (ale jajka kurze muszą być duże)
Granita 25.02.2013 01:16
Pomysł rewelacyjny;Na pewno są ciekawe w smaku;Tylko ja często, przy Twoich przepisach,zastanawiam się-SKĄD WZIĄĆ GĘSIE ŻÓŁTKO:(;W sklepach jeszcze się nie spotkałam...Choć jajek kurzych akurat w nich nie kupuję,tylko przepiórcze,ale gęsiego nie widziałam.
Granita 25.02.2013 01:16
Pomysł rewelacyjny;Na pewno są ciekawe w smaku;Tylko ja często, przy Twoich przepisach,zastanawiam się-SKĄD WZIĄĆ GĘSIE ŻÓŁTKO:(;W sklepach jeszcze się nie spotkałam...Choć jajek kurzych akurat w nich nie kupuję,tylko przepiórcze,ale gęsiego nie widziałam
Granita 25.02.2013 01:15
Pomysł rewelacyjny;Na pewno są ciekawe w smaku;Tylko ja często, przy Twoich przepisach,zastanawiam się-SKĄD WZIĄĆ GĘSIE ŻÓŁTKO:(;W sklepach jeszcze się nie spotkałam...Choć jajek kurzych akurat w nich nie kupuję,tylko przepiórcze,ale gęsiego nie widziałam
rjustysia 22.05.2012 22:23
Świetny pomysł na "schowanie" marchewki dzieciom :)
sunnymood 17.04.2012 09:55
Marchewkowe muszą być przepyszne:)
ziutula
ziutula 16.04.2012 08:34
mielone ma tyle możliwości kulinarnych...
Anna146 16.04.2012 05:25
oryginalny pomysł na wykorzystanie marchewki
agnieszka137 15.04.2012 22:09
przyznam, że podobają mi się i z wyglądu i ze składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak