Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z bakłażanów

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory konserwowe 3 puszki
mozzarella
oliwa
bazylia świeża
czosnek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cukier
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z bakłażanów

Pomidory konserwowe wylać na dużą patelnię i odparować, często mieszając.
Bakłażany pokroić w długie plastry, posmarować oliwą z obu stron i usmażyć na rumiano.
Mozzarellę pokroić w grube plasterki.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i wyłożyć dno 1/3 plastrów bakłażana.
Odparowane pomidory doprawić posiekaną bazylią, czosnkiem, cukrem i solą morską.
Warstwę bakłażanów polać sosem pomidorowym i nakryć połową mozzarelli.
Posypać ziołami włoskimi.
Ułożyć drugą warstwę bakłażanów, polać drugą porcją sosu i nakryć mozzarellą.
Posypać ziołami.
Ułożyć ostatnią warstwę bakłażanów i wylać na nie resztę sosu.
Zapiec w gorącym piekarniku.
Podawać na gorąco lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.08.2012 09:20
pyszny obiadek
Marta1986 24.06.2012 11:20
mniam
Habibi 16.04.2012 11:18
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak