Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzem jagodowy-domowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 3 litry
sok z cytryny 1,5 sztuki
woda 1 szklanka
cukier 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dzem jagodowy-domowy

Do garnka wrzucamy opłukane dobrze jagody, zalewamy je 1 szklanką wody i zagotowywujemy, by póściły swój sok. Następnie dodajemy sok z cytryny (ja całą cytrynę roluję dłonią i wtedy taki sok najlepiej odchodzi od miąższu). Dodajemy cukier i gotujem przez okres około 15 minut.
Nastpnie przelewamy do słóiczków, ale dzem np taki do tortu- warto odlać częśc soku w inny słoiczek, a pozostałoś pzrekładać do słoików. Dzem gorący oczywiście ma być, wekujemy go w suchych słoikach. Następnie zakręcamy i odkręcamy je do góry dnem.
Cytryna sprawia ,ze sok ma ładny kolor.


Ja wykorzystałam taki dzem do tortu:)

Zachecam do zbierania samemu jagód , fajna przygoda, przyjemność i potem jest coś dobrego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 06.06.2012 18:14
uwielbiam jagody
Ada-Gaba 19.04.2012 07:15
pycha
Anio?eczek 17.04.2012 19:25
super dżem :)
daria2911 16.04.2012 17:10
super, domowe dżemy są najlepsze
Monika78 15.04.2012 17:47
lubie domowe dzemy..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak